Citat din "Hrana vie - o speranta pentru fiecare" de Ernst Gunter
De curand a venit cineva la mine sa-mi spuna, cu un aer triumfator, ca, uite, o adepta a alimentatiei naturiste, ce avea 40 de ani, a murit de cancer. Dar s-a aflat ca nu era vorba de o "naturista" ci de o "vegetariana". Intre cele doua notiuni este o mare deosebire. Vegetarienii renunta intr-adevar, la folosirea carnii, dar fierb cele mai multe mancaruri. Chiar daca fierberea se face cu grija, de exemplu in abur, nu este nici o deosebire intre acest sistem de fierbere si celalalt. In ambele cazuri sunt distruse substantele cele mai de seama, enzimele.
Pe langa enzime, prin fierbere sunt distruse, in mare masura si vitaminele. Una din cele mai importante dintre ele, vitamina C, a carei sarcina principala este curatirea sangelui, se pierde total prin fierberea alimentelor maruntite si la fierberea laptelui; in alte alimente este distrusa doar partial in timpul prepararii mancarurilor. Toate sarurile minerale se elimina prin apa de fierbere si prin aburi, astfel ca legumele si zarzavaturile nu mai contin nimic hranitor in ele. Proteinele isi pierd 2/3 din valoarea lor nutritiva prin fierbere, parte prin coagulare, parte prin distrugere. Totodata, substantele proteice astfel modificate produc mai multe reziduuri si acizi in urma metabolismului.
Lipsa de enzime are ca urmare faptul ca mai mult de 3/4 din sarurile minerale importante din celulele corpului nu pot fi valorificate de organism, depozitandu-se ca reziduuri. Cu astfel de pierderi enorme, cei mai multi oameni sunt subalimentati, chiar avand stomacul plin. Asa ca, oricati bani cheltuiti pentru hrana, pe mesele dumneavoastra se gasesc numai alimente cu valoare nutritiva redusa. Prin fierbere, sunt degradate chiar si amindonul si fructoza, care isi schimba total compozitia chimica. In acest fel ele devin o reala primejdie pentru oameni, predispunandu-o la obezitate, modificari chimice inexistente in alimentele care nu se fierb. Fructele crude sunt suportate chiar si de diabetici, dar nu si cele fierte: iata o dovada certa ca schimbarea suferita de zahar si amidon prin fierbere este categoric daunatoare. Fructele nu trebuie fierte sau sterilizate sub nici o forma. Conservarea se rezolva doar prin congelarea lor.
Cele mai mari prejudicii le sufera insa grasimile si uleiurile si nu numai la fierbere, ci chiar in timpul procesului de fabricatie, de exemplu, la obtinerea uleiului prin presare la cald. Grasimile animale si vegetale solidificate si uleiul incalzit oblitereaza arterele si provoaca hipertensiunea arteriala, pe cand uleiurile obtinute prin presare la rece le curata de depuneri.
Aroma si gustul picant al fiecarui aliment sunt foarte prejudiciate prin fierbere, de aceea este neaparat nevoie de un suport artificial, intre care sarea de bucatarie si zaharul, ambele foarte otravitoare (daunatoare) sunt cele mai folosite. Intr-adevar, un ajutor deplorabil pentru un mare fiasco!
S-a observat ca din mancarurile gatite se mananca de trei-patru ori mai mult, cantitativ, decat din cele crude, pentru ca volumul alimentelor scade mult prin fierbere; si astfel, depunerile si cresterea in greutate cu greu mai pot fi evitate. In plus, cheltuielile adiacente generate de alimentatia fiarta sunt mult mai ridicate decat costul cruditatilor. Notele medicilor depasesc de multe ori, chiar impatrit, banii dati pe mancare; o asigurare de boala care, de fapt, ar fi putut fi evitata, devine, imperios necesara; la toate aceste cheltuieli se mai adauga intreruperea temporara a lucrului (concediile de boala) si curele de tratament in statiuni balneoclimaterice. Dar, mai grave decat toate celelalte, si care nu pot fi evaluate in cifre, sunt durerile si chinurile bolnavului, abstractie facand de suferintele psihice si neajunsurile financiare care se instaleaza in unele familii.
Iata cat de multe sacrifica omul doar pentru o neinsemnata placere culinara!
De altfel, gustul ar putea fi usor reeducat, pentru ca se stie ca el este o obisnuinta. Apropo de satisfactiile gustative, imi place mai mult alimentatia mea de astazi decat mi-a placut cea din trecut!
Imi amintesc bine de trecerea mea de la vechile obiceiuri culinare la alimentatia naturista. Sardelele in ulei, la cutie, erau la acea data hrana mea preferata. Cand am inceput sa schimb regimul, mi-am propus ca pe viitor sa-mi cumpar numai cate o cutie, numai sambata, si niciodata sa nu cumpar doua deodata, ca sa le am pentru doua sambete: daca ai in casa tocmai acel "ceva bun", la care trebuie sa renunti, cu greu vei reusi, totdeauna ispita iti va da ghes "macar sa gusti"! Dupa un timp mi-am cumparat o cutie la doua saptamani si apoi tot mai rar. Dupa aproximativ o jumatate de an, nu am mai simtit nevoia de sardele. Am gasit in schimb multe alte alimente delicioase.
Citesc cu interes blogul tau.Sunt si eu adepta unei alimentatii sanatoase.Insa intrebarea mea e legata de altceva.Citisem ritualul tau alimentar dintr-o anumita zi...de unde-ti procuri spirullina powder si chlorella? Am scris pe adresa de e-mail a Mihaelei Lazarescu (Bucurie, bunastare, hrisca)si am solicitat o comanda. E o saptamana si nu am primit niciun raspuns. Cred ca o sa renunt la aceasta comanda si sa ma orientez catre alt site. Singura mea dorinta e sa procur aceste minunatii dar sa fie organice si nu alte "facaturi". Multumesc f mult!
RăspundețiȘtergereBuna. Andreea Lazarescu este numele ei si comanda poti face pe comenzi.rawz@gmail.com. Eu de fiecare data cand am facut comanda, a ajuns cu bine la Brasov. Cu mici intarzieri, ca nah, posta romana la noi este pe sistemul de melc ce merge incet, inapoi si in reluare. Dar insista. Cel mai bine suni pe Adi Anton la nr 0766 244 359 sa te asiguri ca totul e in grafic. Oricum, e posibil ca ei sa iti fi trimis comanda, fara sa iti confirme pe email. Asa ca cel mai bine da un telefon. Iti garantez ca produsele sunt organice si bio. Vei simti pe deplin cand vei deschide pungile si mireasma te va izbi ametitor :))) Sanatate si clopotei!
RăspundețiȘtergere