duminică, 27 martie 2011

Cori's Kitchen


Salutare dragii mei! Astazi sunt foarte happy! Ca si ieri.. si alataieri.. si tot asa! Pornind de la fotografia cu ce am cumparat ieri din piata, mi-a venit ideea sa va scriu ce am eu in bucatarie, ca baza de provizii, in caz ca va intrebati.. De nu, eu tot va zic!

La inceputurile mele raw citeam si citeam si ma minunam si mai citeam si ma gandeam: Gizas.. greu e cu raw-ul asta! Ia uite cate provizi trebuie sa imi fac! Oare le gasesc sa le cumpar? Oare sunt scumpe?
Sa nu va inchipuiti ca mi-am facut o lista si a doua zi le-am cumparat pe toate! De unde.. Am inceput cu mai multe legume si fructe, apoi am adaugat seminte de floarea soarelui, ulei de masline, de in, de germeni de grau.. catina.. Dar asta in timp de saptamani.Apoi am comandat de la Andreea spirulina, chlorella si tarate de psyllium. Si apoi am inceput sa frecventez magazinele naturiste cu alimente si am inceput sa imi cumpar grau, hrisca, canepa decorticata.. etc..
In decurs de cateva luni, aveam destule provizii pentru o viata raw fara griji. Grijless as putea spune! :)))

Sa revin in bucataria mea, unde aragazul este pe post de postament pentru tavitele cu grau incoltit :)))
Va scriu alimentele in ordinea preferintelor mele. Asadar:
Doamnelor si domnilor, pe locul 1 se afla CAJU!!!! Yeeeee! ( repet - prima data cand l-am cumparat a stat luni de zile in frigider ca nu il suportam) Acum cand o punga se apropie de ultima 100 de grame, alerg sa cumpar alta!
Pe locul 2: Avocado - iau mereu cate 3 -4 bucati sa ma tina toata saptamana.
Pe locul 3: ummm... uleiul de masline.

Acum departajam alimentele in functie de locul de stocare: Frigider si Dulapior
Frigider:
Sectorul nuts: Caju, Migdale, Alune de padure, nuci braziliene, fistic ( cumpar rar)
Sectorul seminte: Floarea soarelui, dovleac, in, canepa decorticata
Sectorul cereale: Hrisca, grau, quinoa.
Sectorul legume: Morcovi, telina, ardei gras, conopida, rosii, castravete, salata verde, ceapa, leurda, masline kalamata - etc etc..
Sectorul uleiuri: Ulei de germeni de grau, in, floarea soarelui.
Sector superfood-uri: Spirulina, Chlorella, Cacao Raw, Curmale ( le consider superfood :P)

Va atasez doua poze.. please have mercy! Frigiderul este ffff batran si mic si morocanos.. trosneste si pacane de cateva ori pe zi de zici ca pana aci i-a fost dat sa functioneze :)) Dar in lipsa de altul, isi face treaba bine. In congelator nu am avut curaj sa fac poza :)))

Mai gazduieste dragul de el budinci, creme, pateuri, painici, branzici raw si cateva mancaruri "interzise" - pentru jumatatea mea care nu este raw vegan, ci ovo lacto vegetarian!
Dulapior:
Sare roz Himalaya, Sare marina
Seminte de susan, de chia
( care sed acolo de ceva vreme, spre rusinea mea - dar o sa le pregatesc intr-o buna zi intr-o budinca buna buna), de mac
Seminte de germinat ( cumparate alaltaieri ) - ridichi rosi, brocoli si lucerna (Yeeeeeee!)
Condimente: Piper, chilli, amestec condimente indian,
Dulce: Miere si extract de stevie
Uleiuri: Catina si Masline ( acela este depozitat in alta parte)
Fructe uscate: Fulgi de cocos, stafide, goji
Condimente prajituri: nucsoara, scortisoara, extract de vanilie, pastai de vanilie
Superfood-uri: Maca, boabe de cacao, tarate de psyllium, cacao organica dar nu raw, alge, ulei de cocos, unt de cacao.
Mai putin raw: fulgi de ovaz ( fac batoane de cereale cu fructe), tapioca ( am facut o budinca), fulgi de drojdie inactiva ( un must have - pentru sosuri si pt gustul de branzica), cafea de ciocoare ( pentru mine si musafiri in loc de cafea), pudra de roscove.


Nucile de la bunica sunt in camara, pentru ca sunt in coaja lor, nu trebuie sa le tin in frigider. Plus ca am jumatate de sac ( lucky me i know)
Restul de legume, fructe - nu am o lista cu ce trebuie sa am obligatoriu in casa. In functie de buget si de ce gasesc la alimentara cumpar mereu banane, lamai, mere, patrunjel, brocoli, telina, sfecla, etc etc..

Daca am uitat ceva.. o sa adaug pe parcurs.
Daca aveti intrebari, va stau la dispozitie!!

Va imbrawtisez tare!

13 comentarii:

  1. Hei,

    Azi am descoperit blogul tau si mi se pare foarte interesant!
    Am insa o intrebare: cartofii si orezul nu se gasesc printre ingredientele tale?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Gabriela-Maria! Ma bucur ca m-ai descoperit si sper sa iti fiu de folos. Pentru ca alimentatia mea este in totalitate fara foc, cartofii cruzi nu pot sa ii mananc (nu ca ar fi daunatori, dar nu imi plac la gust) . Iar orezul intentionez sa cumpar din acela salbatic, si sa il mananc incoltit. Caci fiert iese din discutie.
    Totusi, am cativa cartofi in camara, pentru Alin care nu este raw vegan. El isi mai face cartofi in diverse combinatii!
    Love si o primavara calda!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna! Ma bucur tare sa vad ca ai facut schimbari majore, si pentru ca ai slabit extraordinar. De multa vreme cochetez cu gandul unui regim 100% raw, dar momentul soseste greu...Vreau sa te intreb, sincer(pentru ca am vazut si aprecieri false, chiar si pentru un neavizat-de ex.40 lei/saptamana) cat costa sa mananci doar crud(facand media pe lunile vara/iarna, sigur)?Cat cheltui tu intr-o luna pe cosul tau de bunatati? Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  4. hmm.. sa stii ca vara este mult mai simplu, caci piata abunda in bunataturi la preturi mici. Iarna e ceva mai greu, dar nu este ceva de speriat. Iarna este indicat sa mananci germeni si vlastari, ce sunt ff bogati in vitamine, enzime, etc etc.. si atunci corpul va primi cel putin aceiasi cantitate de vitamine ca si in timpul verii. In privinta bugetului, depinde cat de mult te intinzi, ce doresti sa mananci. Daca vei cumpera superalimente ( spirulina, maca, lucuma, chlorella, chia, ulei de cocos, de cacao, etc) va fi ceva mai scump, desi merita fiecare leut caci te vor face sa intineresti si sa devii alta persoana. Dar se poate si fara ele. Poti manca legume si fructe, seminte si nuci. Legumele le poti transforma in salate, pateuri, supe reci, etc.. etc.. Fructe la fel poti manca de sezon, dar si cateva aduse din departari. Nucile le poti lua de la bunica ( daca ai noroc si are nuc in gradina) iar semintele de floarea soarelui crude si decojite sunt chiar ieftine.
    Ca si pret.. nu am stat niciodata sa calculez. Dar cred ca am sa "demarez" un astfel de proiect in curand pentru cei interesati. Pe mine nu ma costa mai mult decat ar costa pe o persoana ce consuma produse de origine animala. Eu insa "gatesc" multe prajituri si dulciuri, ce sunt putin mai costisitoare decat o dieta fara prea multe dulciuri (folosesc mult caju - in cantitati mai mari, si e putin mai costisitor). Dar daca fac mai rar, este foarte ok. Voi nota de acum incolo timp de o luna si voi posta pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  5. astazi am descoperit si eu blogul tau si sunt foarte bucuroasa cu atat mai mult cu cat se suprapune unei prime zi de dieta si unor macinari ce tin de prea multi ani, legate bineinteles de sanatate si estetica, de alimentatie si sport mai exact..de 2 ani ma chinui sa slabesc si sa scap de celulita si degeaba...nu am mult de slabit..in jur de 8-9 kg..am 170cm si 59kg..dar sunt pura celulita (inainte de a lua acuri am avut constant in jur de 53)..stiu teoretic cum sa fac dar tot timpul aleg variante in care renunt pentru o perioada limitata de timp la diverse ali9mente, mananc monoton (in principiu cam aceleasi lucruri ce sufera prelucrare termica -fierbere in special) pot sa iti dau si ex: salate : de varza si mixta, bulgareasca sau greceasca, oua fierte cu legume, branza cu legume, cartofi fierti cu lamaie si alte legume sau eventual peste fiert..iaurt cu in si psyllium..rezultate sunt dar nu ma pot mentine si ma anemiez..de celulita doar cat se elimina prin slabire, nimic mai mult iar pielea arata destul de prost, mazarata de grasime si uscata de deshidratare si slabit..vergeturi nici nu mai discutam:)...tot timpul mi-am dorit sa imi tonifiez corpul si sa imi arate picioarele ca in reclamele de la tv...nici nu stiu de unde sa incep..

    RăspundețiȘtergere
  6. cred ca doream mai sus sa intreb care e primul pas spre modul asta de viata..si ce trebuie sa cumpar sa descopar mai multe...o carte, un sfat, ...spre ex unde gasesc sare de himalaya sau masline de acel fel, sau legume netratate...pana si taranii le incarca cu ingrasaminte si solutii antiparaziti

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga anonima :),
    Primul pas spre acest mod de viata este DECIZIA de a porni pe un alt drum. Un drum al sanatatii, al fericirii si al implinirii sufletesti.
    Este bine ca esti constienta de ce mananci. Asta inseamna un pas foarte mare catre viitor, catre o viata mai buna!
    Ca prim sfat iti recomand sa adaugi cat mai multe cruditati in meniul tau zilnic. La inceput o masa pe zi, apoi la fiecare masa sa ai jumatate de portie cruditati si jumate gatit.. apoi maresti portia de cruditati pana mananci aproape numai crud. In paralel trebuie sa consumi apa plata pentru a tine corpul hidratat si TREBUIE sa te apuci de sport. Este singura metoda ce am folosit-o pentru a-mi tonifia corpul.
    Sare de himalaya gasesti la magazinele naturiste si pe net www.crudsisanatos.ro
    Masline kalamata gasesti in supermarketuri... iar legume netratate.. cam greu sa gasesti in ziua de azi. Dar este mai bine sa le iei de la tarani, si nu din supermarket.

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc, am sa dau o fuga sa caut sare si alte cateva provizii si am sa iti urmez sfatul, sunt constienta ca e un mod sanatos de viata si deja observ efectele alimentatiei mele..care nu ma duc decat in pragul unor pofte exagerate de dulciuri si multa celulita
    multumesc si am sa iti mai scriu pe masura ce reusesc sa ma schimb :)

    andra

    RăspundețiȘtergere
  9. Andra, m-as bucura tare sa mai imi dai de stire despre tine! Aici, sau pe email bacalu.corina@gmail.com Tot acolo poti sa ma mai intrebi una alta de ai nelamuriri!
    Te imbrawtisez raw de tot!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Corina,

    Imi doresc demult sa mananc mai sanatos, dar nu am reusit pana sa iti descopar blogul. Scuza-ma ca nu l-am citit in totalitate. De aici si intrebarea mea: cum pregatesti quinoa? ce alte cereale mai mananci? kamut? orz? si o sugestie pt blog: adauga rubrica "urmariti prin e-mail".
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga mirela, iti multumesc pentru sugestie. O voi pune pe blog zilele ce urmeaza. Quinoa o mananc incoltita. La inceput imi parea ciudata, dar acum ii iubesc gustul. Ma amuza ca incolteste in 2 ore! Kamut inca nu am mancat. Nici orz. Nu prea consum cereale. Grau am mai consumat, germinat, pus in salate.
    Te imbratisez si sper sa mai imi scrii.

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu iti multumesc pentru reteta de astazi! Si felul cum o povesti o face si mai delicioasa.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...