Prima mea experienta cu avocado a fost amuzanta. Am luat avocado din metro, am mers acasa, l-am taiat si apoi am incercat sa il mananc. Era crud. Si era f verde. Si mi-a facut gura punga. Si am zis biac... cum pot manca oamenii asa ceva?
De atunci trecutara anii... pfff... sa fie vreo 10 la numar. Pana cand am devenit vegetariana. Apoi am inceput sa citesc de legume, printre care si avocado. Avea o lista luunga de proprietati si efecte benefice. Am zis sa ii mai acord totusi o sansa.
Am mers la market si mi-am cumparat un avocado. Citisem ca trebuie lasat la temperatura camerei sa se coaca. Si l-am lasat vreo 10 zile :)))))) S-a facut toate culorile posibile. Mi-am dat seama ca l-am lasat totusi prea mult! :))
Urmatorul avocado a fost tinut vreo 4 zile intr-o punga de hartie, langa doua banane. S-a copt perfect! Am gasit o reteta de guacamole si am facut. Am ramas... wooww.. ca nu imi vine cum sa scriu altfel acum.
Am repetat reteta si am dus si la colege. Au ramas si ele wooww :)))
De atunci am folosit avocado la mai multe retete fie ele dulci sau sarate. Acum, cand doresc sa impresionez pe cineva cu mancarea raw vegan, este de ajuns sa ii fac un guacamole si il cuceresc instant!
Guacamole
Ingrediente:1 avocado copt
1 catel usturoi
1 jumatate ceapa mica
1 lingura zeama de lamaie sare ulei de masline (optional)
o jumatate de rosie curatata de coaja si de seminte (optional)
Preparare:
Se taie avocado in doua, se scoate samburele si cu ajutorul unei linguri, se scoate miezul si se pune intr-un castron. Apoi pisam cu ajutorul unei furculite pana il facem pasta si adaugam restul ingredientelor. Este ca o salata de vinete, dar cu mult mai fina si gustoasa.
Il puteti servi pe legume, ca sos pentru legume, pe painici raw. Este recomandat sa il mancati cat mai repede, altfel oxideaza si nu mai este aspectuos.
Pentru draga mea Madaly!
Bon Apetit!
Seara buna la Brasov (daca am inteles bine)!
RăspundețiȘtergereRecunosc experienta cu avocado, si eu i-am dat tarcoale multa vreme, intrebandu-ma la ce e buna chestia asta verde, tare si fara sens in viata. Din fericire, n-au trecut chiar 10 ani pana am descoperit ce e cu "chestia":) Sunt raw vegana intr-o oarecare proportie si in cautarile mele de a varia meniul am descoperit cum se coace, curata etc. Acum il mananc ca pe mar, atunci cand nu il festelesc rapid intr-un guacamole pe care ma bat cu sotul (care nu e raw vegan, dar mi-ar manca toate pateurile, sosurile si salatele).
Frumos blog... exquisite as putea spune, am sa revin.
Irina.
:)))) Ce simpatica esti! Mi-ai oferit un zambet laaaaarg de dimineata! Si eu mananc acuma avocado ca pe mar, stropit cu un pic de lamaie. In tai in 4 si apoi il mananc inceeet inceet si las fiecare imbucatura sa se "topeasca" in gura. Este atat de aromat!! Nu degeaba este considerat untul vegetarienilor! Colegii mei deja s-au obisnuit sa ma vada aproape zilnic cu avocado in farfurie! Ei inca nu cunosc calea catre fericire :))), dar le mai dau eu cate o portie ( stickuri de morcov, telina, gulie, migdale, curmale, prune uscate) Si ca sa vezi, nu ma refuza niciodata!
RăspundețiȘtergereIti multumuesc pentru laude ( nu ma mai satur sa le primesc) si te astept oricand cu drag pe blog!
Te pup
Corina, a zis bine Irina ca ce faci tu este equisite. Si eu am aruncat de vreo doua ori avocado pentru ca nu stiam cum sa il mananc. Acum am descoperit ca imi place cat mai...lamaios, cu ceapa verde si un pic de paprika :).Recunosc ca nu il mananc inca cu sticksuri de morcov,ci pe paine,dar ajung eu si acolo. Apropos de cum se uita colegii la mancarea ta, ai mei se holbeaza pur si simplu :)!Eu nu prea stiu ce sa imi iau la mine in afara de salate,care sincer nu imi tin de foame,mai ales ca incerc sa nu mai mananc nimic dupa ora 5.In masura in care ai timp,cred ca ar fi util pentru toti cititorii tai (care siiiigur sunt multi) sa ne spui cam ce mananci tu la serviciu de pranz. Iti multumesc si iarta-ma ca te bat la cap :)! Sinziana
RăspundețiȘtergereSanziana, gand la gand cu bucurie. Chiar am de gand sa fac o postare cu ce mananc eu intr-o zi, de dimineatza pana seara. E normal sa nu te saturi doar cu o salata. Practic, o digeri intr-o ora maxim si apoi iar iti e foame.
RăspundețiȘtergereO sa ma pun pe treba si va povestesc ce mananc eu intr-o zi.
Cu mancatul dupa ora 5.. parerea mea este ca e o prostie. Nu trebuie sa mananci cu 2 ore inainte de somn. Au tu te culci la 7?
Seara poti manca fructe, legume. Eu mananc chiar si caju ( care s-ar spune ca ingrasa destul de tare) Si tot 51 de kile am. De fapt mananc orice la orice ora! Serios iti zic!
51 kile? mamma miaaaaaaaa!!! si eu vreau, si eu vreau! si stiu ca nu e bine sa recunosti ca prin raw urmaresti si slabesti, insa eu recunosc! :) pai ma gandeam ca la un moment dat scriai ca si antrenorul tau de la sala ti-a spus ca orice om,daca vrea sa slabeasca,trebuie sa nu mai manance dupa ora 6pm.desigur ca nu ma culc la 7 :)), ci pe la 11-12! si uneori dupa sala as manca ceva... cred ca ar fi in ordine daca acel ceva ar fi un morcov sau un mar, insa la mine e si un fel de spirala din asta... daca am mancat un mar, poate mai mananc si o felie de paine cu guacamole sau pasta de masline etc. :) asa ca mai intai trebuie sa lucrez la mansarda! :) insa da, ar fi minunat sa stim asa orientativ ce mananci tu in fiecare zi pentru a fi si satula si sanatoasa si slaba,nene! :)
RăspundețiȘtergereDaaa... pai chiar acum am ajuns sa mananc ca sa nu slabesc mai tare ca toata lumea imi spune ca sunt prea slaba, si daca prin raw tot slabesti, le este teama sa nu ma topesc de tot :)))
RăspundețiȘtergereCand am instructorul mi-a spus sa nu mai mananc dupa ora 18, nu eram raw vegan. Mancam peste, oua si lactate. Dupa raw insa, situatia s-a schimbat la 180 grade. Dupa sala este bine sa mananci ceva bogat in proteine, pentru a ajuta muschii sa se "repare" si sa inlocuim proteinele pierdute prin exercitiul fizic. Adicatelea putem manca avocado, nuci, canepa, germeni de lucerna, salate cu multe frunze verzi. Astazi imi notez ce mananc si maine pun postarea! Pup u
Draga meeee, de abia acum m-am luminat si am gasit reteta si pe blog...Vazusem doar pozele de pe fb...Di rusini ci mi-i, o sa cumpar saptamana viitoare un avocado, o sa-l veghez cum se coace si ii vin de hac intr-o inverzitura cum ai facut tu!
RăspundețiȘtergereMultuuuuu :)
Mada-zuza
Zuza draga, ma bucur ca ai dat di mini icisha colea! Avocado sa il asezi in compania unei doamne banane si dupa coversatiile enzimatice intre cei doi, sa vezi numa ce avocado copt si cremos o sa ai! Si nici banana nu va fi mai prejos :)))
RăspundețiȘtergerePup u
Buna Corina,
RăspundețiȘtergereAm descoperit blogul tau ieri si n-am mai plecat pana n-am parcurs toate paginile :).E foarte creativ, usor de urmarit si motivational :).
Eu am trecut prin cateva episoade vegetariene dar pana la urma am cedat :).Totusi, ma atrage din ce in ce mai tare ideea de raw vegan.As incerca sa vad macar cum fac fata dar inca ma mai documentez :).
Oricum, am comentat la reteta asta pentru ca tocmai am incercat-o si intr-adevar mi s-a parut foarte foarte bun acest guacamole. In 5 minute cina a fost gata si a fost delicioasa!
A!Si dimineata mi-am facut lapte de susan.Neasteptat de ok.Nici n-a fost amar.Urmeaza branzica de migdale. E ok sa folosesc migdale deja decojite?
Ma bucur ca mai am o sursa de inspiratie pentru retete :).
Merci ;)
Hei Andreea! Bine ne-am intalnit! Iti recomand sa incerci si ciupercutele cu mustar, usturoi si putin marar.. sa vezi ce bunatate! Si pesto de caju cu masline kalamata.. astea sunt in clasamentul meu de bunataturi raw. Daca te atrage ideea de raw, esti pe drumul cel bun. Si mie mi-a placut ce am citit si am decis sa incerc. Si am avut surprize una dupa alta - de la greutate, la starea psihica grozava.Si am ramas pe aceasta cale.
RăspundețiȘtergereLaptele de susan iti poti face in fiecare dimineata. Si mai poti face de migdale, de nuci.. e bine sa experimentezi.
Migdalele cumparate gata decojite trec printr-un proces de "bleaching". Adica sunt procesate termic - mai pe romaneste oparite. Nu stiu cati nutrienti isi pastreaza dupa aceasta procedura.
Cum va iesi branzica cu migdale oparite - ar trebui sa iasa cumva :))
Chimic, ceva va fi diferit, dar eu zic ca merita sa incerci! Si data viitoare sa faci cu migdale crude ( cu sau fara coaja)
Si sa imi spui cum ti-a iesit in ambele cazuri!
hey! ieri am incercat (si am reusit) sa mananc doar raw :). dimineata lapte de susan si curmale, apoi un smoothie cu toate verziturile posibile :) si nu mi-a fost foame pana pe la 1...ceea ce e foarte ciudat pt mine :)).
RăspundețiȘtergerela pranz am papat salata de ciupercute care m-a surprins foarte placut.nici n-am simtit ca erau crude.
am mai mancat un mango si niste morcov.
singurele lucruri non raw au fost mustarul si niste fistic prajit. dar tot cred ca a fost bine :).
nu stiu daca o sa trec foarte curand 100% pe regimul asta, dar cu siguranta sunt determinata sa mananc mult mai multa hrana cruda.
p.s. de ieri seara tin la hidratat migdalele...cu coaja :D, deci maine avem branzica :D
Ce ma bucur de asemenea vesti bune! You go girl!
RăspundețiȘtergereSmoothie-urile tin de foame. Primesti in forma lichida o concentratie mare de nutrienti. Corpul primeste CALITATE si atunci cantitatea nu mai este importanta. Si uite asa o sa si slabesti frumos si sanatos. Mustarul este ok, si la fel si fisticul. Este perfect sa poti introduce cat mai multe cruditati in meniul tau zilnic! Mi-ai facut seara mai frumoasa!
Te pup!
Gata si tentativa mea no 2 pt meniul aniversar! Avocado YAK si la noi (in special pt sotz care acuma exclamat: MMMM BUN!) Yupi, merge treaba! :)
RăspundețiȘtergereCeapa in reteta nu specifica daca este de preferat ROSIE. Insa am zarit-o in poza la a 2a lecturare. O recomanzi in "detrimentul" celei "normale"?
Am sa mai lucrez la estetica pt ca am avut un avocado copt-copt si a iesit prea moale, desi doar cu furculita am actionat :).
Am pus si toate optionalele (eu am folsit cherry, ca aveam 2-3 bucatele moi).
Multumim, multumim, multumim! :)
Daca guaca este prea moale, poti pune putina tarate de psyllium, ce va lega instant compozitia. Ceapa nu conteaza de care pui. Eu am in casa mereu rosie, si de aceea folosesc cel mai des.
RăspundețiȘtergerePatisi si eu de multe ori treaba cu Yak si apoi YUM, dupa ce am preparat guacamolele. Ii bun domle, ce mai!
Te imbratisez tare, tare, tare.
Da, e absolut delicios!
RăspundețiȘtergereChiar si carnivorul de coleg al meu, imi cere mereu sa ii prepar :)))
Iar cand faci tu fotografiile...Iti vine sa le mananci cu ochii!
:))) Ma bucur Irina! Si eu am intalnit multi fani Guacamole! ;)
RăspundețiȘtergere