vineri, 4 februarie 2011

Apple's Mini Cakes


Mi-a venit o pofta de mere. Si am zis ca ar mere sa fac ceva cu mere. Cea mai simpla metoda era sa iau un mar, sa il spal si apoi sa il mananc. Dar eu nimic... batman.. batman... :)
Am deschis frigiderul si am aruncat un ochi sa vad cum stau cu stocul de caju si curmale. Ca mere aveam vreo 4. Mai era oleaca. Bucurie!!
Asadar si prin urmare, iata ingredientele folosite:

Blat:
- 1 castronel caju nehidratat ( se poate folosi si migdale sau nuci)
- 10-12 curmale nehidratate

- 2 linguri de fulgi de cocos

- 2 - 3 linguri apa de la stafidele hidratate (vreo 12 ore)
*

Crema:
- 2 mere
- 4 linguri tarate de psyllium
- scortisoara ( dupa gust)

- 250 ml apa de la stafide.

- 2 linguri suc de lamaie


*Apa de la stafide - Am pus un castron de stafide si am turnat peste un pahar de apa. L-am pus de seara iar dimineatza stafidele erau grasane iar apa era dulce

Preparare:
Blat: am macinat caju la robot, apoi am taiat curmalele cat mai marunt cu cutitul. Le-am adaugat in robot. Apoi am pus si fulgi de cocos si cele 2 - 3 linguri de apa de la stafide. Am mixat pana cand am vazut ca se aduna. Am oprit si am verificat. Daca iese prea moale, mai adaugati fulgi de cocos. Daca nu se lipeste bine, mai puneti apa.

Crema
: Am curatat cele doua mere de coaja si de cotor. Apoi le-am taiat maruntel si le-am pus in blender. Am turnat peste restul de apa de la stafide, zeama de la lamaie si am blenduit pana a iesit un piure. Apoi am turnat piure-ul intr-un castron, am adaugat scortisoara ( dupa gust) si apoi cele 4 linguri de tarate de psyllium, amestecand usor.


Manufacturare:
:)))

Mini tarta:
1. Am luat o forma din aluminiu de minitarta ( din carrefour) si am pus o folie transparenta inauntru ( pentru a scoate usor tarta din forma)
2. Am luat din compozitia de blat cate putin si am modelat cu degetele baza tartei si peretii.

3. Am pus la frigider sa se intareasca putin.

4. Dupa vreo doua ore am pus si crema de mere ce s-a intarit intre timp si am ornat cu feliute de mere si stafide.

5. Am pus din nou la rece, fara sa scot mini tarta din forma.


Mini -prajitura:
1. Am pus o folie pe masa si apoi am pus compozitia pentru blat, modeland cu degetele o sufrafata patrata.
2. Am taiat patratul in doua.
3. Am "invelit" fiecare strat de blat in folie.
4. Am dat la rece 2 ore.
5. Am scos de la frigi, si am pus un strat generos de crema de mere pe blat. Apoi am pus al doilea strat si am ornat cu stafide.
6. Am invelit prajitura in folie si am pus la rece.


Mini-tortul:
1. Am pus folie pe masa si am pus compozitia de blat intr-o forma cat mai rotunda, folosind degetele.
2. Am luat un pahar de whiskey. Nu plin ci gol :))) si am pus peste blat (normal, cu fundul in jos). Am taiat imprejur tot ce iesea afara de sub fundul paharului. Cred ca puteam folosi si paharul invers taiand un cerc din blat. Dar apoi ma chinuiam sa scot blatul afara din cauza efectului de "vidare" a blatului in pahar. Va spun ca asa am patit cu niste turtite si am zis sa schimb metoda.
3. Am facut trei astfel de blaturi rotunde.
4. Le-am invelit pe fiecare in folie si le-am dat la rece.
5. Am pus apoi o foaie de blat, apoi am pus crema, apoi o felie de mar taiata de-a latul fructului.
6. Am repetat inca o data punctul 5.
7. Am pus ultima foaie de blat, crema iar peste am pus capacul de la mar :))
8. Am pus minitortul intr-o folie cu motz si am pus din nou la rece.


A doua zi am mers la parintii mei si le-am dus bunataturile. Intre timp blaturile s-au asezat bine, cremele s-au odihnit iar gustul... vai.. gustul a fost mirific! Peste noapte stratul de blat s-a lipit bine de crema iar felia de mar s-a mai inmuiat putin. Ca si textura, puteai sa juri ca este o prajitura traditionala, facuta cu foc. Ca si gust... beyond words!!!
Am facut si o poza la o mini-felie :)))

Ca si timp a durat mult mai putin decat ati crede. Mi-a luat cateva minute sa maruntesc caju-ul, apoi vreo 10 min sa tai curmalele. La curmale, cred ca le puteti hidrata vreo 3 ore inainte. Le strecurati de apa si le turnati in robot peste caju. Va scuteste sa taiati cu cutitul fiecare curmala marunt. In acest caz nu cred ca mai este nevoie sa puneti apa de la stafide. Daca iese prea moale, mai puneti caju sau fulgi de cocos. Crema am facut-o la blender. A durat cat am curatat merele si le-am taiat un pic, apoi le-am aruncat in blender. Vrum vrum 2min apoi pus in castron cu taratea. A durat un picut modelarea blatului in tarta si cercuri pt tort. Eu sunt foarte migaloasa asa ca mi-am dat ragaz si rabdare. M-am gandit la lucruri frumoase intre timp.

In general in bucataria raw, va veti invata sa hidratati diferite ingrediente inainte de a va apuca de reteta. Cand intentionam sa facem o reteta, e bine sa ne gandim cu o zi doua inainte, sa avem timp sa pregatim tot ce trebuie hidratat, deshidratat, marinat.

4 comentarii:

  1. foarte frumos arata! Se vede ca iti place sa gatesti!Si intr-adevar e foarte simplu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Delia, culmea este ca urasc sa gatesc! :))) Daaaar.. de cand ma stiu mi-a placut la nebunie sa decorez mancarea. Iar la mancarea cruda.. 90% consta in decorare nu? Gustul este oricum bun si intens, ramane doar sa facem mancarea aratoasa si imbietoare :))) Nu trebuie sa gatesti - in modul traditional, cu foc-. Iar curatatul, taiatul si amestecatul ingredientelor in blender.. parca nu il pot numi gatit. Ci mai degraba "dezgatit" cum spune si Andreea. :))
    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. am incercat si eu tarta raw cu mere si a fost extraordinara,stiu ce gust superb are...dar "prezentarea" ta e grozava :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Iulia! Mini-tortul cu mere, poate fi o prajitura daca ii pui doar doua straturi de blat, apoi "capacelul"!. Si ma gandesc ca poti face astfel de prajituri la o onomastica, sau la o intalnire raw - potluck.
    Cat de frumos ar fi sa duci o tava cu asa prajiturici la o serbare scolara sau de gradinita, unde din pacate toti parintii aleg sa cumpere prajituri din comert, doldora de zahar si fainuri ultra procesate...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...