duminică, 6 februarie 2011

Sesame Cookies


O buna bucata de vreme am aruncat pulpa de la semintele de la susanul ce il faceam lapte. Mare greseala din partea mea! Asta pana cand Ramona mi-a spus ca ea face biscuiti din pulpa ramasa de la laptele de migdale. Apoi mi-am amintit o reteta din cartea Victoriei Boutenko - 12 steps to raw food- ce avea ca ingredient de baza pulpa din semintele de susan. Reteta este de acolo luata. Am mai adaugat eu insa cacao pentru gust de ciocolata.
Timp de o saptamana am strans pulpa ramasa intr-un castronel, ce il tineam in congelator. Cand s-a facut un castronel, l-am dezghetat si am purces la treaba.

Ingrediente:
- 1 castron mic pulpa seminte susan
- vreo 10 curmale hidratate
- 150 ml apa de la curmale
- sucul de la o portocala
- un pumn de stafide uscate
- 1 lingura de cacao
- miere ( daca mai trebuie)

Mod de preparare:
Se pune sucul de portocala in blender impreuna cu curmalele hidratate La nevoie se mai adauga jumatate pahar de apa. Se blenduieste pana se face crema.
Se toarna intr-un castron si se adauga pulpa de susan si restul ingredientelor, amestecand bine pana la omogenizare.
Se ia o lingura si se formeaza biscuiti rotunzi ( sau orice alta forma doriti) pe hartia de copt.
Apoi se aseaza pe tava de la deshidrator.
Se deshidrateaza 12 ore pana devin crocanti si se serveste. Daca nu aveti deshidrator, puteti folosi cu succes caloriferul!

Mi-au iesit in total 12 biscuiti. Au fost atat de "rai" la gust incat i-am mancat pe toti o data! Sunt foarte dulci, aromati si putin caramelizati. Foooaaarte deliciosi! I-am servit cu lapte de susan, evident!


Varianta fara cacao:

11 comentarii:

  1. Astazi am incercat sa-i fac si eu...ideea e ca nu am deshidrator si le-am pus pe calorifer :) Nu stiu cum vor iesi dar stiu sigur ca mi-am descoperit micul dejun favorit, pentru ca mi-au iesit doar 6 biscuiti, restul cremei am mancat-o asa:) Yummmy!

    RăspundețiȘtergere
  2. Yeeeeeeeee.. Ce ma bucur! Trebuie sa iasa buni si pe calorifer. De fapt, oricum ies buni. Nu pot preciza exact cati biscuiti ies din reteta de mai sus. Depinde de dimensiunea si de grosimea lor. Oricum, gustul este senzational.

    RăspundețiȘtergere
  3. Servus Corina,

    Am incercat aseara acesti biscuiti si n-am mai putut de nerabdare pana dimineata... m-am trezit de 2 ori si noaptea sa ma uit la ei. Au fost absolut delicosi. Sunt fantastici. Mersi mult de reteta.

    Faci o treaba excelenta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo,

    Se vede iubirea de viata si fata de tine in tot ce faci. Jos palaria!

    Mihaela Banica
    Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  5. Beatris, ma bucur ca ti-au placut.

    Mihaela, iti multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow :) dieta raw vegana ar trebui sa promoveze sanatatea, insa la voi mierea - curmalele - siropul de agave etc sunt ca junk food-ul...mult prea multe!!!! 10 curmale????? OMG!!! mie 2 curmale mi se par multe...si apoi mai zici si de miere, si de stafide :O :O C'mon. Nu, zaharul (pentru ca asta mancati, zahar deghizat in fructe uscate) nu este sanatos :)
    E ciudat ca discreditati atat carnea, insa 100g carne(ma refer la carne crescuta la tara de bunica) nici nu se compara ca valoare nutritionala cu tot raw-vegan-junk-ul pe care il mancati voi aici :)

    Si nu, nu am nimic cu tine sau cu dieta vegana, chiar 90% din alimentatia mea este raw-vegan, 10% fiind carnea+ouale luate de la parintii mei de la tara, insa mor pe oamenii care dau vina pe carne pt ca s-au ingrasat sau ptr ca sunt bolnavi. Nu 100g de carne sau un ou v-au ingrasat, ci ciocolata, prajiturile, ZAHARUL si excesul de carbohidrati. Geez.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dana, fiecare este liber sa faca ceea ce vrea, sa manance ceea ce ii place. Eu nu vreau sa conving pe nimeni ce fel de hrana sa aleaga. Vreau doar sa ii arat cum m-a transformat pe mine dieta cruda.
    In final conteaza mai mult linistea interioara, calmul fiintei tale. Alimentatia este foarte importanta, dar mai mult conteaza ceea ce esti tu inauntru, in suflet. Citind tot ce mi-ai scris, simt ca mai ai putin drum de parcurs sa ajungi sa fi multumita, fericita, calma si implinita. Asa simt eu. Poate ca nu conteaza ceea ce simt eu. Tu stii mai bine.
    Te rog sa nu generalizezi lucrurile! Curmalele, mierea sunt foarte bune consumate in cantitati mici - moderate. Da un search pe google.
    Si nu sunt in totalitate de acord cu tine. Carnea imbolnaveste omul. Este dovedit stiintific. Iar de ingrasat.. da .. nu carnea ingrasa, ci stilul de viata din ce in ce mai static, stresant si nepasator pentru propria persoana. Lucru dovedit pe mine.
    Se poate trai si fara curmale si miere, dar in cantitati echilibrate. Eu insa iubesc gustul dulce si nu ma abtin. Tin sa precizez ca in fiecare zi fac 2 - 3 ore de fitnes si am nevoie de carbohidrati. Deci orice urma de vina si urma de glucida din consumul de curmale se duce dupa 2 ore de miscare.
    Nu vreau sa ma cert, nu vreau sa tin polemici.. dar chill draga mea!... Cred ca nu ti-ar strica niste miere sa te mai indulceasca la sufletel putin! Cu tot respectul!

    RăspundețiȘtergere
  8. Saaau, ca sa nu astepti muuuuuulte zile sa aduni pulpa, aceasta se poate obtine dintr-un castron mare de susan cu apa cat sa il acopere - in blender.
    Strecuram produsul blenduit si obtinem un fel deee... "smantanica" de susan + pulpa de susan.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da.. asa este. Cand dorim sa facem biscuiti, procedam cum ai scris tu. Dar cand facem laptic in cantitati mai mici, atunci putem strange pulpa intr-o cutiuta in congelator. Si cand se face mai multa, purcedem la manufacturat sesame cookies! Eu multa vreme o aruncam la cos.. pana cand mi-a venit ideea asta minunata!

    RăspundețiȘtergere
  10. Hm...eu încă n-am făcut niciodată biscuiţi raw, cred ca o sa incep cu această reţetă simplă, nu am deshidrator si in cazul in care nu-mi iese macar sa nu pierd mult timp si ingrediente scumpe :) Foarte faina reteta, pozele, atmosfera blogului...! Apropo de dulce, stiinta straveche ayurveda recomanda consumarea mancarii dulci la micul dejun. Acest lucru ne va oferi energie şi ne va indulci la propriu, in sensul ca gustul dulce potenteaza bunatatea, loialitatea, dragostea...

    RăspundețiȘtergere
  11. Tania, sunt atat de buni acesti biscuiti incat vor crea dependenta! Sunt sigura ca vor iesi foarte bine si de ii pui la uscat pe calorifer! Ii poti lasa peste noapte, si daca nu sunt indeajuns de uscati, ii mai lasi pana seara!
    Si mie imi place sa mananc dulce la micul dejun.. sau cel putin la prima masa a zilei ( nu ma trezesc mereu de dimineata). Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru pontul cu ayurveda! Interesant cum lucrurile se leaga intre ele ( eu nestiind ca e bine sa consumi dulce la micul dejun si totusi facand acest lucru)
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...